Cities of Things Fieldlab 010

Het fieldlab project is gestart in 2022 als onderdeel van het CityLab010 programma geïnitieerd door de gemeente Rotterdam. In samenwerking met Creating010 van de Hogeschool Rotterdam, Afrikaander Wijkcoöperatie en Studio voor de Stad hebben we de WijkBot Kit ontwikkeld en toegepast voor civic prototyping met een denktank van Afrikaanderwijkbewoners, studentenprojecten en verschillende workshops. Lees het laatste nieuws via de updates en vooral de speciale website Wijkbot.nl.

We hebben een hoofdstuk gepubliceerd voor het NADR boek over Living Labs (2024): 
Between Experiments Leveraging Prototypes to Trigger, Articulate, and Share Informal Knowledge

De “Wijkbot Kit” (waarbij “wijk” “buurt” betekent in het Nederlands) is een verzameling open-source, goedkope tools en methoden voor het co-creëren van “stadsrobots” die ontworpen, ontwikkeld, eigendom zijn van, onderhouden en bediend kunnen worden door lokale gemeenschappen.

Hoewel zelfrijdende auto’s veel publiciteit krijgen, zijn allerlei andere autonoom werkende voertuigen en objecten al begonnen met verschijnen in onze steden. Over een paar jaar zullen we waarschijnlijk worden omringd door autonome straatvegers, verkopers, adverteerders, bezorgvoertuigen of beveiligingsrobots. Deze soorten apparaten worden ontwikkeld door verschillende grote techbedrijven en start-ups, gedreven door nieuwe zakelijke kansen. Misschien horen we daarom zelden kritische vragen over de impact die dergelijke “city bots” zullen hebben op het dagelijks leven van mensen in steden.

In het project Cities of Things Lab 010 ontwikkelen we manieren om inwoners van verschillende buurten in Rotterdam te betrekken bij het creëren van een alternatieve versie van deze toekomst; een waarin stadsrobots worden ontworpen, ontwikkeld, eigendom zijn van, onderhouden en beheerd worden door de burgers zelf.